nyitva tartás: hétfő-péntek 10.00 – 20.00 | szombat-vasárnap 10.00 – 15.00
elérhetőség
Futura Óbuda- a jövő Óbudája

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata 2019-ben ötödik alkalommal rendezi meg az Óbudai Képzőművészeti Tárlatot – a Fő téri Esernyős Galériában.

A korábbi évek tematikus tárlatai, a 2016-os „Óbuda-Aquincum, személyes utak egy antik világba”, illetve a 2017-es „SZINDBÁD – ÓBUDA” címmel megrendezett kiállítások a városrész múltját helyezték a fókuszba. Ezzel szemben a 2018-as „NAP MINT NAP – jelen idő Óbudán” címmel meghirdetett tárlat már jelenkorunk kihívásaira, jelenségeire reflektált, felvillantva a városrész ismerős motívumait, az itt élők hétköznapjait, a múltból a jelenbe, a mindennapokba átlépő kortársakat.

A III. kerületi Önkormányzat és a tárlat szakmai kuratóriuma ezúttal a korábbi évek sikerrel megrendezett kiállításai után – a megkezdett tematikát folytatva – idei képzőművészeti pályázatára a tárlatra jelentkező művészektől a jövő Óbudáját vizionáló műveket vár.

Merre tart a városrész fejlődése, hogyan változik és milyenné válhat Óbuda? Milyen remények, milyen álmok vagy milyen szorongató, elkerülni való jövőképek merülhetnek föl bennünk, s az elgondolásaikat vizuálisan, művészi módon megragadni képes képzőművészek képzeletvilágában?

A festők, szobrászok, grafikusok vagy intermédia művészek milyen formában, miféle eszközökkel teszik láthatóvá, átélhetővé számunkra a jövő sejtéseit? Az Óbuda jövőjéről megszülető művek így – mint cseppben a tenger – tükrözik majd vissza nekünk azt a jövendőbeli világot, amit a pályázó alkotók megálmodnak.