nyitva tartás: hétfő-péntek 10.00 – 20.00 | szombat-vasárnap 10.00 – 15.00
elérhetőség
Vésett téglák könyvbemutató

12.19. kedd 19:00

Esernyős Galéria – Outsiders Projekt: Vésett téglabútorok

A Gruppo Tökmag könyvbemutatója

A nyáron vésett téglabútorok installációját mutattuk be az Esernyős Galéria belső udvarán. Most bemutatjuk azt a könyvet, amely a szabadtéri akciót megelőző archiválás anyagából született.

Résztvevők:

Bakos Zoltán fotós,  Gruppo Tökmag, Kotun Viktor képzőművész, Sugár János képzőművész

Gruppo Tökmag: Vésett téglabútorok

Vésni nem könnyű. Az ügyetlenkedésből adódó hibák pedig kizökkentik a nézőt, kvázi műalkotásként próbálja megfejteni a téglán megjelenő firkát. Hiszen a karcolt formák és vonal-együttesek szemlélése közben nagy eséllyel vetődik fel a kérdés: Mit akarhatott, gondolhatott a szerző̋… Láthatóan nem szakavatott kéz által gravírozott alkotások – ügyes és ügyetlen próbálkozások, amiknek az összessége sajátos zsizsegéssé áll össze a téglafalon, ahonnan már egyenes úton kúsznak be a fejünkbe, épített környezetünk vizuális feldolgozása során. Annak ellenére, hogy ezek a rajzok nem nagyobbak pár centinél, a szemlélődő ember figyelmét magukra vonzzák, ami nyilván alapvető̋ intenció a legtöbb, szemmagasságban elhelyezett téglavésés esetében.

 

 

A téglafalakon látható karcolatok tulajdonképpen kitörölhetetlenek. Fennmaradtak, mert a vésett vonal csak komoly erőfeszítések árán tüntethető̋ el. (visszacsiszolással, vagyis a felület teljes megszüntetésével). Tehát a vésés értelmezhető̋ visszavonhatatlan tettként, aminek alapvető következménye a végtermék jelszerű fennmaradása – amíg a fal/épület áll, nagy eséllyel a firka is ott lesz. Az alkotók után marad valami, ami, mint jel utal egy akármilyen egyszerű̋, de kódolt jelentésre.

 

 

A téglakarcnak, korlátozott eszköztára mellett sajátja egyfajta spontán befejezetlenség is, ami nem a képzőművészet hatásos effektjeivel operál. Vannak köztük, amelyek befejezetlenségükkel és dekódolhatatlanságukkal nem érnek célt. Mutatnak valami felé, aminek jelentésével sohasem lesznek egyek. Mások a keletkezés óta eltelt több évtizedes időszakban veszették el jelentésüket. A maradék – a nagy túlélők – pedig univerzális jelentéssel bírnak. Bútor-objektünkön mindhárom típusból fellelhető néhány jellemző példa.

 

GRUPPO TÖKMAG

A Gruppo Tökmag, mint művészeti formáció 2008-ban jött létre, de a két alkotó, Budha Tamás és Tábori András már a 2000-es évek eleje óta dolgozik együtt különböző képzőművészeti, urbánus kultúrát népszerűsítő és társadalmi kérdéseket fókuszba állító projektekben. A csoport tevékenységének középpontjában a közterek állnak, tevékenységük a “rejtett” városi jelenségek hétköznapi valóságát, a nagyvárosi mindennapokat veszi alapul. Nem lázadnak, nem kritizálnak, nem fejtenek ki ellenkulturális tevékenységeket, csupán létrehoznak dolgokat.

www.tokmag.org

az installáció megtekinthető szeptember végéig az Esernyős belső udvarán